Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma dostala za vepřín v Letech od státu už většinu peněz

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Lety (Písecko) - Firma Agpi, původní majitel vepřína v Letech u Písku, dostala od státu již 90 procent z kupní ceny 450,8 milionu korun. V důsledku toho splatila všechny své bankovní úvěry, jejichž výše byla pod částkou 100 milionů Kč. Část peněz chce použít na rozšíření jiných provozů. ČTK to dnes řekl místopředseda představenstva firmy Agpi Jan Čech.

Areál stojí poblíž místa, kde býval romský koncentrační tábor. Jeho novým provozovatelem je od začátku dubna Muzeum romské kultury. Podle ředitelky muzea Jany Horváthové by se měl vepřín příští rok bourat, na místě vznikne památník romského holokaustu. Demolice bude stát 117 milionů Kč.

Osmdesát procent peněz z kupní ceny dostala firma Agpi 12. dubna, dalších deset koncem dubna, zbylých deset procent získá, až vyklidí kejdu. Agpi již splatilo všechny své bankovní úvěry.

"Myslím si, že když má společnost hotové peníze na účtu a na druhé straně by platila úroky, je to neekonomické. Později, za pár let, když vyplyne potřeba, tak se zase bude (žádat o úvěr), v dnešní společnosti je nějaké úvěrové zatížení běžné, ale v současné době tu potřebu nemáme. Všechny dluhy jsme splatili," řekl Čech.

Některé investiční úvěry splatila firma předčasně. "Řádně jsme je spláceli, neměli jsme problémy, ale přesto jsme se dohodli s bankou na jejich předčasné úhradě," řekl Čech s tím, že žádné sankce za předčasné splacení firma se 100 zaměstnanci neplatila. Posledních deset procent z kupní ceny získá Agpi, až vyklidí kejdu. Většinu podle Čecha již firma vyvezla, v místě zůstávají nejtužší části jako písek.

Část peněz od státu chce Agpi investovat do rozšíření jiných provozů. Detaily oznámí akcionářům na valné hromadě koncem června či během léta. Mezi plány, jak rozšířit provoz, je i stavba nové haly. Některé investice do provozů jako obměnu strojů a techniky chce firma provést ještě letos.

Firma Agpi odvezla z vepřína v Letech posledních 330 prasat 14. března. Ve 13 halách bylo 13.000 prasat. Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O výkupu a vzniku pietního místa se mluvilo přes 20 let.

Na památník romského holokaustu chce přispět Norsko milionem eur (asi 25 milionů Kč). V létě se v areálu uskuteční za 1,5 milionu dvouměsíční archeologický průzkum. V místě bývalého vepřína by mělo být návštěvnické centrum s expozicí, s vystavenými archeologickými nálezy a přednáškovým sálem pro školy a skupinové výpravy. Horváthová připustila i možnost, že by se zachovala aspoň část některé z hal jako součást památníku.

Témata:  koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy