Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyráběl se u nás novičok nebo ne? Babiš se prý bude muset zeptat zpravodajců

Chemické zbraně
Chemické zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) je překvapující, že se tajné služby rozcházejí ve vyjádření o přítomnosti nervového jedu novičok v Česku. Bude od nich chtít podrobnější informace, řekl dnes Babiš novinářům. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není novičok. Zeman řekl, že se přiklání k názoru vojenských zpravodajců.

Babiš řekl, že Zemanovo čtvrteční vyjádření zaznamenal. "Je to překvapující hlavně z toho pohledu, že jedna služba tvrdí něco a další služby tvrdí něco jiného. Takže se jich musíme zeptat, jak to vlastně myslely," řekl. Bez bližšího upřesnění také uvedl, že podle jeho informací se novičok skládá asi z deseti látek.

Ze zjištění tajné služby podle Zemana vyplývá, že v listopadu minulého roku byl ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234.

Jed novičok použili dosud neznámí útočníci v březnu k útoku na ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Británii. Británie obvinila z útoku Rusko. Moskva obvinění odmítla a tvrdila, že jed mohl pocházet z jiných zemí, například z Česka. Rusko dnes s poukazem na Zemanova slova oznámilo, že český prezident vyvrátil tvrzení britských vyšetřovatelů.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že nervově paralytické látky se v Česku syntetizují v mikroskopickém množství kvůli protichemické obraně. Látka se ihned po provedení potřebných měření likviduje a nikde se neskladuje. Možnost úniku látky ministerstvo vyloučilo.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman chemické zbraně BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy