reklama

Kraus poukázal na to, že informace, kterou Zeman zveřejnil, pochází ze zdrojů zpravodajské služby, která se zdráhá potvrdit detaily. "Ve finále je to ale něco, co by prezident neměl vůbec vypouštět na veřejnost," zdůraznil expert. Zeman podle něj tímto nehájí zájmy České republiky, výrok vede jen k obhajobě pozice Ruska.

Zatímco Británie z útoku obvinila Moskvu, podle Ruska je zdrojem smrtící látky buď Británie, Česko, Slovensko, Švédsko nebo USA. Británie kvůli incidentu už dříve vypověděla ze země 23 ruských diplomatů a stejný počet diplomatů vyhostilo v odvetném kroku Rusko.

Podle Krause prezidentův výrok zásadně nenaruší česko - britské vztahy. "Zvlášť, když přichází z úst prezidenta, který už má na Západě pověst toho, který jde Ruské federaci a ruským zájmům na ruku," uvedl analytik.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov.