Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle ministerstva obrany se v Česku novičok netestuje

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany a vyloučilo, že by tyto látky mohly uniknout z laboratoří. Podle ministerstva zahraničí se v Česku netestovala konkrétní látka, kterou byl otráven v Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal. Úřady tak reagovaly na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že se v Česku v malém množství vyráběl a testoval jed novičok.

Zemanovy výroky dnes uvítalo Rusko, podle něj slova českého prezidenta vyvracejí obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva. Prezidenta kritizovali představitelé českých pravicových stran, zastali se ho zástupci SPD a komunistů.

Látka A230, o níž Zeman mluvil a kterou označil za novičok, se podle ministerstva obrany syntetizuje ve specializovaných laboratořích za přísného bezpečnostního režimu a v rozsahu maximálně několika mikrogramů. Po testech ji odborníci vždy zlikvidují, nikde se neskladuje. "Pravděpodobnost úniku je proto rovna nule," uvedlo ministerstvo.

Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mohlo být při březnovém útoku v Británii použito řádově vyšší množství jedu 50 až 100 gramů.

"Nervově paralytický jed, který byl použit při útoku ve Velké Británii, nese označení A234, a jedná se tedy o jinou variantu, než která byla zkoumána českým Vojenským výzkumným ústavem v Brně," upozornilo ministerstvo zahraničí. Diplomacie také vyloučila, že by látka A230 testovaná v Česku mohla být zneužita.

Zeman ve čtvrtek řekl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není novičok. Zeman řekl, že se přiklání k názoru vojenských zpravodajců.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se nad rozporem ve vyjádření tajných služeb, o kterém mluvil Zeman, pozastavil. "Je to překvapující hlavně z toho pohledu, že jedna služba tvrdí něco a další služby tvrdí něco jiného. Takže se jich musíme zeptat, jak to vlastně myslely," řekl.

Témata:  Česká republika chemické zbraně Sergej Skripal Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy