Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co Rusko získá vpádem do Evropy? Možná se ho bojíme zbytečně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: The Australian

Praha - USA a NATO spustily v Rumunsku protiraketový štít, Rusko v reakci na tuto skutečnost hrozí protiopatřením. Podle komentátora Jana Petránka je ale otázkou, co by Rusko získalo vpádem do východní Evropy.

Budování protiraketového štítu v Evropě považuje Vladimir Putin za porušení odzbrojovacích dohod. "To je pořád ta stará velmocenská hra, která bude pokračovat stále, dokud bude Evropská unie v rozpacích, jak vytvořit svoje síly," říká komentátor Českého rozhlasu Jan Petránek.

Podle některých generálů NATO mají Rusové u východních hranic aliance tolik vojáků a techniky, že by se jednotky rychlé reakce NATO ani nestihly přemístit. Petránek se ale ptá: "Co by Rusko získalo vpádem do východní Evropy?" 

"Jestli dobudete, musíte to nějak zajistit. K tomu Rusové nemají nejmenší šanci. A v tom případě by bylo naivní si myslet, že Rusové jsou tak strategicky slabomyslní, aby podnikli útok, jako když dám šach a přijdu o všecky figury," dodává.

Proč potom Litva a Lotyšsko žádaly o vyslání jednotek NATO? "Řekl bych, že je to politický motiv. A nezapomeňte, kým byl inspirovaný! Jako první tam přišel Dick Cheney, člověk, který je naprosto nekontrolovatelný a který v samotných USA má pověst draka. Jde vyloženě o politiku zatlačování Ruska," hodnotí komentátor.

Témata:  Rusko Ruská armáda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy