Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo podle Šabatové pochybilo při nevyplacení dotace

Ministerstvo pro místní rozvoj
Ministerstvo pro místní rozvoj
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Brno/Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové pochybilo při nevyplacení dotace na rozvoj služeb eGovernmentu v Ústeckém kraji. Ombudsmanka o tom bude ve středu informovat vládu. Jde o postup podle zákona o veřejném ochránci práv, kdy se ombudsman může obrátit na nadřízený úřad a informovat ho, že šetřený úřad neprovedl opatření k nápravě, k nimž ho ombudsman vyzval. Pokud není nadřízený úřad, informuje ochránce veřejných práv přímo vládu. To je i tento případ, protože šetřeným úřadem je ministerstvo pro místní rozvoj. Ministerstvo pochybení odmítlo.

Na kancelář ombudsmanky se se stížností na ministerstvo obrátil Ústecký kraj, šlo o nevyplacení dotace podle rozpočtových pravidel v rámci projektu Rozvoj služeb eGovernmentu v Ústeckém kraji. Ombudsmanka v postupu ministerstva našla několik pochybení. "Za nejzávažnější z nich považuji delegaci rozhodovací činnosti ministerstva na Centrum pro regionální rozvoj," uvedla Šabatová.

Český právní řád podle kanceláře ombudsmanky předpokládá, že pravomoc a působnost v tomto případě může být dána jen na základě zákona. Ministerstvo tedy podle ní nemohlo bez zákonné úpravy delegovat rozhodovací činnost na jiný subjekt. Šabatová ministerstvu navrhovala, aby v tomto konkrétním případě prohlásilo takzvanou nicotnost rozhodnutí, ministerstvo však jakékoli pochybení odmítlo.

Podle ombudsmanky řešením dané situace je tyto přenosy rozhodování zcela ukončit. Případně ve zvláštních zákonech podrobně upravit přenos konkrétní rozhodovací pravomoci v rámci jednotlivých resortů.

Témata:  Anna Šabatová Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy