Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár haly v Hostivaři napáchal škody za 45 milionů korun

požár
požár
Foto: Pixabay

Praha - Úterní požár haly v Hostivaři způsobil podle předběžného odhadu vyšetřovatelů škodu 45 milionů korun. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Velitel hasičů ráno zrušil zákaz větrání a vycházení, který platil v okolí od úterního odpoledne. ČTK to řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Požár vypukl v úterý kolem 13:00, hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu po 12 hodinách. Dnes ráno zůstaly podle Kavky na místě tři jednotky kvůli dohašení skrytých ohnisek a rozebrání trosek a ohořelých zbytků a podle jeho odhadu budou na místě do dnešního odpoledne. "Bylo tady velké množství materiálu. Musíme to pečlivě rozebrat, aby nedošlo k rozhoření," doplnil Kavka. Podle něj na místě pak zůstane jedna jednotka v záloze a místo zůstane zavřené kvůli vyšetřování.

"Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou v součinnosti s hasiči, kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a dalšími odborníky provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zásadní pro stanovení vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru," uvedla Zoulová.

Podle úterních informací hasičů v hale, kde byl nejspíš uskladněn molitan nebo pneumatiky, kolem 14:00 něco vybouchlo, zřejmě tlakové lahve. Podle Kavky si halu v ulici U Továren pronajímalo několik firem, podle Registruekonomických subjektů má na této adrese sídlo deset firem. Česká televize dnes uvedla, že areál se na konci června bude bourat a stavět nový, jeho majitel proto nedávno vypověděl všem nájemníkům smlouvy.

U požáru zasahovalo 39 jednotek z Prahy a pět ze Středočeského kraje, průběžně se u něj vystřídalo bezmála 200 hasičů. Na pomoc jim byl vyslán i vrtulník, který oheň hasil pomocí speciálního vaku na vodu. Nasazena byla také chemická laboratoř z Kamenice a speciální robot na hašení uvnitř haly.

"Pražským hasičům nelze než vyseknout velkou poklonu. Zasloužili se nejenom o zdolání požáru, ale v první řadě učinili vše proto, aby nedošlo k ohrožení obyvatel této městské části. Přitom se vlastními silami museli vypořádat s nedostatkem vody v okolí, když zkolabovala hydrantová síť," uvedl dnes pražský radní Libor Hadrava a ocenil také policisty a záchranáře. V okolí požáru byl zpočátku nedostatek vody v hydrantech, Pražské vodovody a kanalizace proto zvýšily její tlak v potrubí.

Témata:  požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy