Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový zákon, který umožní sběr dat pro řízení veřejných financí. poslanci schválili

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Poslanecká sněmovna dnes podpořila návrh nového zákona, podle kterého bude ministerstvo financí zřejmě moci získávat vybrané údaje o hospodaření subjektů a účetních jednotek, které spadají do sektoru vládních institucí. 

Tyto informace mají sloužit k sestavování a zveřejňování výstupních dat podle unijní směrnice z roku 2011 a také podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Povinnost poskytovat údaje o příjmech a výdajích se má týkat nejen úřadů, ale třeba i vysokých škol, státních příspěvkových organizací, obcí nebo krajů a jejich svazků.

Zveřejňování dat se bude týkat také České exportní banky, Českomoravské záruční a rozvojové banky, Exportní garanční a pojišťovací společnosti, Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, Správy železniční dopravní cesty, České televize, Českého rozhlasu, veřejných vysokých škol, ústředně řízených veřejných výzkumných institucí a dalších jednotek menšího významu. Informace mají zveřejňovat také nemocnice zřízené územním samosprávným celkem s jinou právní formou než příspěvková organizace.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že ministerstvo financí nyní od těchto subjektů žádná data nedostává. Údaje se budou vykazovat podle něho měsíčně, menší jednotky je budou dávat čtvrtletně. Ozvaly se ale kritické hlasy, které poukazovaly na nárůst byrokracie.

Směrnice EU požaduje, aby členské státy zajistily včasný přístup veřejnosti k rozpočtovým údajům pro všechny subsektory sektoru vládních institucí.

Předloha má být účinná od ledna, ale ne dřív než zákon o rozpočtové odpovědnosti. Předlohu nyní posoudí členové rozpočtového výboru.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy