Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda už dávno skončila, sportovci jsou ale pořád bez odměn

Zimní olympijské hry 2018, Pchjongčchang - Jižní Korea
Zimní olympijské hry 2018, Pchjongčchang - Jižní Korea
Foto: Instagram

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Za zlato mají reprezentanti získat 1,75 milionu korun, za stříbro 875.000 korun a za bronz 525.000 korun. Další peníze by měly dostat jejich realizační týmy. Češi v Koreji vybojovali sedm medailí. Nejúspěšnější byla dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, která tak čeká na 3,5 milionu korun. Další 1,2 milionu korun má inkasovat její realizační tým.

Na odměny za stříbro čekají rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář. Olympijský bronz získaly biatlonistka Veronika Vítková, Eva Samková ve snowboardcrossu a rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Vzhledem k tomu, že peníze nově vyplácí přímo ministerstvo, je k tomu potřeba schválit nařízení vlády. K tomu se nyní zpracovávají poslední připomínky. "Předpokládáme, že by se odměny mohly olympionikům vyplatit zhruba v červenci. Našich úspěšných sportovců si vážíme a moc se omlouváme za zpoždění, ale situaci musíme jednou provždy vyřešit úpravou legislativy," uvedl ministr Plaga.

Situace je podle něj způsobená i tím, že odměny už nevyplácí Český olympijský výbor. Ten v minulosti žádal o peníze na odměny v rámci státní dotace, ze které je vyplácel. Na letošní rok dostal od ministerstva školství dotaci nižší, než požadoval.

Kvůli tomu se podle ministerstva ČOV rozhodl, že odměny vyplácet nebude, a převzal to stát. "Byl jsem překvapen, že odměny olympionikům jsou vypláceny ze státní dotace, protože olympijský výbor se celou dobu tváří, že je to on, kdo odměňuje úspěšné sportovce. Proto by bylo logické, kdyby je vyplácel z vlastních prostředků. Odmítám, aby si úspěšné sportovce, respektive jejich odměny bral ČOV jako rukojmí v situaci, kdy je nespokojený s výší státní dotace, a proto od teď bude odměny platit přímo stát," uvedl Plaga. Vyjádření Českého olympijského výboru ČTK zjišťuje.

Témata:  sportovci Olympijské hry 2018 peníze MaTV Ministerstvo školství Robert Plaga

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy