Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je fandění sportovcům závislost? Psycholožka prozradila, jaká je pravda

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle sportovní psycholožky Radany Štěpánkové je pro sportovce vystoupení na olympijských hrách vždy o něco psychicky náročnější, protože to považují za vrchol své kariéry. Uvedl také, co vede fanoušky k tomu, aby svůj tým podporovali.

"Olympiáda taky bývá jednou za čtyři roky, navíc je tam vysoká mezinárodní účast, proto tam zažívají větší tlak než na běžných závodech," řekla v rozhovoru pro Český rozhlas psycholožka Radana Štěpánková. Podle specialistky také záleží na jednotlivém sportovci, jak se na olympijských hrách vypořádá s tlakem. "Za vítězství buďto na olympiádě, nebo při jiných závodech zodpovídá, jak je každý sportovec vybaven frustrační tolerancí," míní Štěpánková. 

Sportovec má podle psycholožky větší šanci na úspěch, pokud má vnitřní stabilitu, nepodléhá stresu a bere fanoušky jako motivaci. Psychická zátěž je však odlišná, pokud se jedná o individuální sport, nebo o týmovou soutěž. "Čím sehranější tým a lepší nálada v něm, tím se zvyšuje předpoklad, že podají nejlepší výkon, který jsou schopní," uvedla.

Štěpánková také prozradila, že nedá považovat fandění na olympijských hrách za závislost, protože se jedná o nárazovou akci. Do jisté míry může být i pro fanouška olympiáda vrcholem, platí to však spíše v případě, že dlouhodobě sleduje nějakého sportovce, který se například na olympijské hry kvalifikoval. "Při fandění olympionikům určitě fanoušci zažívají radost, vylučuje se dopamin, hormon radosti. Identifikují se při úspěchu se sportovci. I fandění na olympiádě určitě přináší lidem to, že se více identifikují s národní sounáležitostí. Probíhá fandění v restauracích, které přináší sociální interakci, lidé mají společné téma, které můžou sdílet," vyzdvihla postoj fanoušků k olympijským hrám.

Závislost pak vidí spíše na klubové úrovni. "Klubové fandění se odehrává celoročně, někdy dokonce několik desetiletí. Fandění na olympiádě je jiné - lidé ji sledují, protože se zrovna děje. Fandění klubové je spojené více se životním stylem, sdílením identity a vytvářením té vlastní na základě příslušnosti k určitému klubu," vysvětlila psycholožka Radana Štěpánková.

Témata:  sportovci olympiáda fanoušci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy