Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 schválila kandidáty do Senátu, nechybí rektor Bek

Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Širší vedení TOP 09 potvrdilo nominaci rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka do podzimních senátních voleb, informoval dnes ČTK mluvčí strany Jakub Hnát. Už dříve se na podpoře Beka s TOP 09 domluvily ODS, STAN a Strana zelených. Bek bude kandidovat v Brně v obvodu číslo 59, kde skončí mandát bývalé ústavní soudkyni Elišce Wagnerové. Pokud Bek uspěje, stane se členem senátního klubu STAN. V případě zvolení by chvíli zastával i funkci rektora, protože mu příští rok v srpnu končí funkční období. Zasadil by se však o dřívější zvolení svého nástupce.

V první sedmičce kandidátů, kteří získali podporu TOP 09, jsou vedle Beka také bývalí poslanci Herbert Pavera, který bude kandidovat v obvodu Opava, a Michal Janek v obvodu Domažlice. V Litoměřicích bude kandidovat s podporou TOP 09 prezident aeroklubu a manažer Vlastimil Dvořák, v Teplicích bývalý viceprezident sklářské firmy AGC v Evropě a šéf představenstva fotbalového klubu Pavel Šedlbauer, uvedl mluvčí TOP 09.

Výkonný výbor TOP 09 podpořil také senátní kandidaturu podnikatele Miroslava Plcha pro obvod Mladá Boleslav a spisovatelky a manažerky Terezie Radoměřské pro obvod Benešov. Kandidáty podle tiskové zprávy TOP 09 spojuje čitelná minulost, pevné názory a jejich známost v obvodech.

Předseda strany Jiří Pospíšil uvedl, že Senát vnímá jako pojistku demokracie. "Nechceme ho rušit jako hnutí ANO, chceme ho naopak posílit o osobnosti, které ctí svobodnou společnost a demokratické principy," uvedl.

Témata:  TOP 09 Senát Parlamentu České republiky Mikuláš Bek politici volby 2018

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy