Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna se bude zabývat Novičokem hned na začátek schůze

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Případem kolem jedu novičok v Česku se bude zabývat Sněmovna hned v úvodu schůze, která začne v úterý 22. května odpoledne. Návrh jejího programu dnes projednal organizační výbor. Sněmovní plénum by mělo vycházet v dnešního usnesení zahraničního výboru, podle kterého se na území Česka nevyráběla a neskladovala žádná látka typu novičok.

Debatu o jedu rozvířil minulý týden prezident Miloš Zeman, když prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodali vojenští zpravodajci, se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Látkou typu novičok byl v březnu ve Velké Británii otráven dvojitý agent Boris Skripal. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po pondělní schůzce s s řediteli Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou a Vojenského zpravodajství Janem Berounem uvedl, že se v Česku látka typu novičok nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala. V rámci programu zaměřeného na ochranu vojsk byla v Česku pouze testována látka typu novičok A230.

Ministerstvo obrany už před tím uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Obrana vyloučila, že by tyto látky mohly uniknout z laboratoří. Podle ministerstva zahraničí se v Česku netestovala tatáž látka, kterou byl otráven Skripal. Nese označení A234.

Úřady poukazují na, že příprava látky novičok pro laboratorní testy není považována za výrobu ani skladování.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy