Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Dohoda s ČSSD je přijatelný kompromis

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje navrženou koaliční smlouvu s ČSSD za přijatelný kompromis. Nyní bude na sociální demokracii, zda se ve vnitrostranickém referendu rozhodne do vlády vstoupit, nebo ne, řekl novinářům před dnešním jednáním výboru a poslaneckého klubu hnutí ANO, které se navrženou koaliční smlouvou budou zabývat. Vedení ANO s poslanci zároveň slaví šest let od registrace hnutí.

"U nás není problém. Nezaznamenal jsem, že v rámci našeho hnutí byly nějaké rozporuplné komunikace. Výbor nás jasně vyzval, abychom znovu jednali s ČSSD, my jsme s nimi jednali, takže teď budeme čekat na rozhodnutí ČSSD," řekl Babiš.

"Já jsem rád, že jsme to nějak dojednali. Samozřejmě koaliční smlouva je určitě důležitá, ale ještě důležitější je, aby to fungovalo, aby to fungovalo lépe než za té minulé koaliční vlády," řekl Babiš, který byl v minulé vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL ministrem financí.

Koaliční smlouva podle něj obsahuje přijatelný kompromis i v otázce postupu v případě prvoinstančního odsouzení člena vlády. ČSSD žádala v takovém případě odchod dotyčného člena vlády, ANO to odmítalo. Obě strany se nakonec dohodly, že by odsouzení znamenalo konec koaliční smlouvy. Opatření je namířené proti Babišovi, kterého policie obvinila z podvodu v případu financování farmy Čapí hnízdo. Babiš to dnes znovu označil za zpolitizovanou záležitost.

Podle Babiše ČSSD ustoupila od požadavku, aby na základě koaliční smlouvy byli z funkcí ve Sněmovně odvoláni představitelé SPD. Sám k tomu nevidí důvod. "Já v tom nevidím souvis mezi ustanovením Sněmovny a vládou," řekl. Podle něj trvalo ustavení Sněmovny měsíce a nové otevření této záležitosti by znamenalo další dlouhá jednání.

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy