reklama

"Hasiči budou muset pravděpodobně narušit jednu ze stěn skladu, aby se mohli pořádně dostat dovnitř a vyvozit sutiny, které popadaly ze shořelé střechy, a zbytek té štěpky. Aby se to mohlo prohrabat, prolít vodou, prolít smáčedlem a uhasit," doplnila Bílková.

Požár skladu štěpky Frýdlantském výběžku byl hasičům nahlášen v pondělí ve 14:15. Nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva. Silný vítr ho ale velmi rychle rozšířil i na další části budovy.

Při příjezdu hasičů už hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech zhruba 50x30 metrů a plameny šlehaly střechou ven. Nebezpečné zplodiny se podle hasičů neuvolňují, kouř je ale nepříjemný. "V noci pomohl vítr, který ho odnášel mimo obydlených oblastí," řekla mluvčí.

Hasiči museli ochlazovat přilehlou obytnou budovu, aby zabránili dalšímu rozšíření požáru. Obyvatelé z domu odešli ještě před příjezdem hasičů. Přes noc zůstaly na místě čtyři jednotky, postupně tam ale najíždějí další, aby pomohly při hašení vyváženého materiálu. Škody půjdou podle prvních odhadů do milionů korun, příčiny požáru vyšetřovatelé neznají. "Dokud požár nebude uhašen není možné tam pustit ani psa specializovaného na vyhledávání akcelerantů hoření," dodala Bílková.