Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochvala Rady Evropy pro Českou republiku: za povinnou předškolní docházku

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Štrasburk - Česká republika splnila veškerá doporučení Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) týkající se zavedení alespoň jednoho roku povinné a bezplatné předškolní docházky. V dnes zveřejněné hodnotící zprávě to oznámila ECRI, která je orgánem Rady Evropy.

ECRI v roce 2015 Česko vyzvala, aby přednostně uskutečnilo plán zavést nejméně jednoroční povinnou a bezplatnou předškolní výchovu pro všechny děti. Nyní komise konstatovala, že Česko v lednu 2017 přijalo novelu, která všem pětiletým dětem zaručuje povinné a bezplatné umístění ve školkách.

"Cílem je zapojit sociálně znevýhodněné děti do předškolního vzdělávání tak, aby byly lépe připraveny na vstup do prvních tříd základních škol," napsala ECRI ve svém hodnotícím závěru, který byl přijat v březnu a dnes zveřejněn. Komise poznamenala, že je s českým přístupem spokojena.

ECRI dále uvádí, že český školský zákon zakotvuje nárok na umístění v mateřských školách postupně pro čtyřleté, tříleté a dvouleté děti. Ty nejmladší by ho podle přijatého právního předpisu měly mít od roku 2020, v parlamentu je ale nyní návrh, který garanci míst pro dvouleté zruší.

ECRI rovněž vyzvala české úřady, aby sledovaly, jaké dopady bude mít zavedení povinné předškolní docházky, obzvláště se mají zaměřit na to, zda opatření pomáhá snižovat rozdíly mezi romskými a neromskými dětmi a zda romští žáci nemají problémy se vstupem do běžných základních škol.

Témata:  školství Rada Evropy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy