Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuolog Weiss stane kvůli nehodě před soudem znovu 29. května

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Pelhřimov - Okresní soud v Pelhřimově bude 29. května znovu projednávat případ dopravní nehody známého sexuologa Petra Weisse, při které zemřeli v roce 2016 dva lidé. Původní podmíněný rozsudek zrušil v březnu odvolací soud v Táboře. Doplnění dokazování nenařídil, jde jen o listinné důkazy předložené u odvolacího soudu, věc se týká spíše nemajetkové újmy, řekl ČTK pelhřimovský soudce Jiří Zach.

V říjnu loňského roku dostal Weiss podmíněný trest dva roky a šest měsíců s odkladem na tři roky a dvouletý zákaz řízení.

Nehoda se stala 16. září 2016 kolem 17:00 na Pelhřimovsku. Weiss jel ve voze Jaguar od Rynárce po silnici třetí třídy směrem k obci Houserovka. Při projíždění zatáčkou nezvládl řízení a pravými koly se dostal vpravo mimo silnici. Pak přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím osobním autem Ford Focus. Pětapadesátiletý řidič zemřel na místě, jeho pětadvacetiletá dcera cestující na zadním sedadle, která nebyla připoutaná bezpečnostním pásem, podlehla těžkému zranění o dva dny později v nemocnici. Těžce zraněna byla i devětačtyřicetiletá řidičova manželka na předním sedadle.

Obžaloba vinila Weisse ze způsobení smrti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti, hrozilo mu až šestileté vězení. Státní zástupce Karel Váňa pro něj požadoval trest na spodní hranici se čtyřletou podmínkou, zákaz řízení rovněž na čtyři roky, peněžitý trest i náhradu škody pozůstalým. Podle jeho názoru nebylo nutné společnost před obžalovaným chránit a nenavrhoval proto trest vězení.

Podle Weissova obhájce Josefa Vostrejše nebylo prokázáno, že by obžalovaný porušil zákon. Příčinou nehody byl podle něj stav vozovky, a proto navrhoval úplné zproštění obhajoby.

Weiss při zahájení líčení prohlásil, že pozůstalým nabídl okamžitě finanční výpomoc ve výši 250.000 korun, což prý rodina bez udání důvodu neakceptovala. Zmocněnec pozůstalých Jan Cholenský požadoval odškodné 20 milionů korun, jeho výši považoval za přiměřenou. Soudce Zach odkazoval pozůstalé k občanskoprávnímu řízení o odškodnění.

Témata:  soudy dopravní nehody

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy