Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pošle do Afriky 25,6 miliónu na boj s teroristy

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Praha - Česká republika přispěje asi 25,6 milionu korun na vybudování společných sil afrických zemí Sahelu, tedy území v severní Africe na jižním okraji Sahary. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jednotky na boj s teroristy a organizovaným zločinem vytváří Mali, Mauritánie, Čad, Burkina Faso a Niger.

Vláda vyčlenila na takzvané Společné síly G5 Sahel milion eur (asi 25,6 milionu korun). Peníze by země měly dostat prostřednictvím Evropské unie. Podle Jakuba Fajnora z tiskového oddělení ministerstva obrany se na zacílení příspěvku domluvila ministerstva obrany a zahraničí. Peníze by nejspíš měly směřovat na nákup neprůstřelných vest, přileb, spacích pytlů, detektorů kovů nebo ochranných obleků pro likvidaci výbušnin.

Země Sahelu vytváří společnou vojenskou sílu, která bude v pohraničních oblastech pětice zemí bojovat proti teroristickým skupinám a organizovanému zločinu. "Dlouhodobou pozicí vlády ČR v otázkách migrace je nutnost řešení základních příčin migračních toků co nejblíže místům jejich vzniku," poznamenal Fajnor. Dodal, že společná jednotka Sahelu se právě na boj proti terorismu a skupinám organizovaného zločinu zaměřuje. "Má potenciál přispět k omezení nelegální migrace," dodal.

Česká republika se již v oblasti angažuje. V Mali má vojenskou jednotku, která se podílí na ochraně velitelství výcvikové mise EU i na samotném výcviku. Nový návrh misí, který musí schválit Parlament, počítá s navýšením počtu vojáků v Mali.

Témata:  vláda humanitární pomoc uprchlíci terorismus peníze

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy