reklama

Reportéři pořadu České televize 168 hodin se vrátili k tomu, jak se Jaroslav Foldyna choval na akci ruského nacionalistického motorkářského klubu Noční vlci. Odvysílala například záběry, na kterých místopředseda ČSSD přímo konfrontuje aktivistu Martina Uhlíře. Prostor dostal také například politolog Lukáš Jelínek, podle kterého Foldynovo chování poškodilo celou ČSSD.

V pořadu byl citován i předseda Jan Hamáček, který po Foldynovi žádal omluvu. Foldyna mu nicméně prostřednictvím vide vzkázal, že se nemá za co omlouvat. Podobná slova zopakoval i na kameru ČT když řekl, že Hamáček tam nebyl a tak vidí věci zkresleně tak, jak je podávají novináři. Navíc si prý Uhlíř začal, když k jeho hlavě přiblížil tu svou, čímž narušoval jeho osobní prostor. Jenže záběry kamer ukázaly, že to bylo přesně naopak.

Novinářku ČT proto zajímalo, proč Foldyna neříká pravdu. „Já říkám pravdu,“ trval na svém Foldyna. Dodal také, že nikdy neustupuje a nebude ustupovat zlu. Uhlíř ale naopak trval na tom, že si začal Foldyna. Expertka na komunikaci doplnila, že takové narušení osobního prostoru je „akt agrese“. A Foldyna také zlehčil svá slova, že chtěl aktivistovi „dát jazyk, protože si myslel, že je gay“. Podle něj šlo jen o nadsázku. Jelínek to ale označil za homofobii, kterou Foldyna cílil na určitý okruh voličů.

ČT také Foldynu nachytala hned při dvou lžích – jednou tvrdil, že nedávné studentské demonstrace pořádala vnučka Jiřího Drahoše placená miliardářem Zdeňkem Bakalou. Jenže Jiří Drahoš žádnou vnučku nemá. Podruhé pak Foldyna citoval neexistující výrok Winstona Churchilla.

„ČT tě miluje,“ napsal Foldynovi v reakci na pořad prostřednictvím sociálních sítí jeho stranický kolega Stanislav Huml. „Ona je veřejnoprávní a jak je vidět, nedělá na zakázku,“ ironicky poznamenal současný místopředseda ČSSD. „Neskutečné. A ti levicoví myslitelné taky. Jardo drž se. Až tě vyhodí dej vědět,“ odpověděl mu Huml, který dodal, že „Jarda má koule“.

„Zmetkům nebudu ustupovat - a to ani když je bude podporovat veřejnoprávní ČT,“ vzkazuje Foldyna, který už v minulých dnech řekl, že se za své aktivity a chování omlouvat nehodlá. „Smekám. Já byl štvaný stejnou partou. Nedej se,“ podpořil ho Huml.

„Pokud lidé chtějí aby se ČSSD stala stranou, která je bude hájit, jsme pro ně v Děčíně otevření,“ trvá na svém Foldyna. „Naše názory se, Jardo, rozcházejí v pohledu na účast ve vládě. Jinak absolutní shoda. Bohužel ČSSD je stále na sestupné trajektorii. Podzim bude zúčtování,“ uvedl Huml s odkazem na blížící se komunální a senátní volby.

„Rád bych soustředil lidi se stejným viděním, jen tak se ve stranické politice dá zvítězit. Proto zvu do ČSSD v Děčíně,“ nastínil své plány Foldyna.