reklama

"Senátorský klub ODS vyzývá prezidenta České republiky Miloše Zemana, aby se zdržel výroků, které poškozují dobré jméno České republiky," usnesli se senátoři ODS.

Usnesení navazuje na opakované kritické postoje horní komory a jejích výborů k některým prezidentovým vyjádřením. Naposledy ve středu senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost konstatoval po jednání se zástupci tajných služeb, že Zeman jejich závěry ohledně výskytu novičoku v Česku interpretoval nepravdivě. Zveřejněním dalších údajů od zpravodajských služeb před dvěma týdny prezident podle výboru ohrozil bezpečnostní zájmy ČR.

Loni v říjnu Senát odmítl Zemanovy výroky ohledně ruské anexe ukrajinského Krymu. Prezident v Parlamentním shromáždění Rady Evropy označil tento akt za hotovou záležitost a Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. Za svá slova sklidil pochvalu ruských vládních politiků, naopak rozhořčil ukrajinské i většinu českých. Podle Senátu tím legitimizoval ruskou agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem.

Předloni horní komora vyzvala hlavu státu ke zdrženlivosti v jejích vyjádřeních. Prezident by podle senátorů neměl poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci Česka.