reklama

Podle krajského předsedy sociálních demokratů Miroslava Andrta potvrdily negativní nálady vůči vládě s hnutím ANO a podporou komunistů tento týden jednotlivé okresy. "Je velká skepse k tomu, jakým stylem a co se vyjednalo a v jakém postavení tam hlavně ta naše strana dnes figuruje. Myslím si, že jestli se za těchto podmínek referendum spustí, tak předpokládám, že výsledky našeho kraje budou jednoznačně proti tomu angažmá," řekl ČTK Andrt. Vnitrostranické referendum ČSSD o vládě začne v pondělí 21. května, potrvá do 14. června.

Oficiální usnesení krajského výkonného výboru k případnému vládnímu angažmá ale ČSSD podle Andrta nemá a bude čekat i na výstupy z dnešního jednání předsednictva.

Podle Foldyny se výhrady týkají především programu budoucího kabinetu a to hlavně podpory strukturálně postižených regionů. "Je vidět, že ty nikdo nepřipravoval a nikdo to nekonzultoval. Přitom my jsme jim nabízeli opravdu poměrně věcně zpracované doplňky z programu Restart. To se tam vůbec neobjevilo," doplnil Foldyna.

Místopředsedovi strany také vadí, jaké resorty by ČSSD měla obsadit. Sociálním demokratům má připadnout zahraničí, vnitro, práce, zemědělství a kultura. "Já si nejsem jistý, že by kultura a ministerstvo zahraničí byly nějakým velkým přínosem pro volební program a prosazování věcí sociální demokracie," vysvětlil poslanec.

Oba politici potvrdili, že za současných podmínek je vyloučené, že by se členkou kabinetu stala šéfka krajské tripartity Nekolová. "Ve chvíli, kdy něco kritizujete a nedůvěřujete tomuto projektu, tak jsme se i s paní Nekolovou dohodli, že tuhle nabídku, která pak byla upřesněna tento týden od pana předsedy (Jana) Hamáčka, tak jsme na ni prostě nereflektovali," dodal Andrt.

Předseda strany Jan Hamáček a statutární místopředseda Jiří Zimola mají dnes navečer po jednání předsednictva zamířit do Teplic, aby o parametrech možného vládního angažmá diskutovali se zdejšími sociálními demokraty. Podobné debaty již Hamáček v minulých dnech absolvoval.