reklama

Zvýšení má přinést chystaná vyhláška ministerstva vnitra, která je zatím v připomínkovém řízení. Navýšení odměn požadovaly obce, kraje i jejich organizace. Zdůvodňovaly to tím, že se jim nedaří naplnit okrskové volební komise a získat do nich dostatek kvalitních zájemců.

Podle představ některých z nich by v případě dvoukolových voleb mělo být navýšení ještě razantnější. Ministerstvo vnitra se tomu bránilo s odůvodněním, že by to výrazně zatížilo státní rozpočet, neboť volebních komisí je zhruba 15.000.

"Zvýšení odměn jsme předjednali s ministerstvem financí a ministerstvem práce a sociálních věcí a dohodli se na konkrétních částkách. V tuto chvíli připravujeme úpravu vyhlášek tak, aby se změny projevily už v podzimních volbách," uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Vnitro nesdělilo, jakou celkovou sumu bude navýšení pro rozpočet představovat.

Návrh předpokládá zvýšení odměny pro řadové členy volební komise o 500 korun, tedy na celkových 1800 korun. Odměna předsedy komise by se po loňském navýšení měla zvýšit o stokorunu na 2200 korun. Stejnou měrou si polepší zapisovatelé. Mají dostávat 2100 korun tak jako místopředsedové komise, pro které se tím odměna zvýší o 800 korun. O tuto sumu na 1000 korun se funkcionářům komisí zvýší i příplatek za druhé kolo voleb.

Navíc by se volebním komisařům měla zvýšit odměna shodně o 400 korun při souběhu komunálních voleb ve velkých městech, tedy voleb do zastupitelstva městské části nebo obvodu a do zastupitelstva statutárního města a hlavního města Prahy. Čtyři stokoruny navíc dostanou volební komisaři také při soudem nařízeném opakovaném hlasování.