reklama

O bezpečnosti zemí nejvíce vypovídá každoroční žebříček Global Peace Index, ve kterém se Česká republika umisťuje velmi vysoko. Zatímco v roce 2008 byla na 18. místě, v roce 2014 stoupla na 11. pozici a o rok později dokonce na desátou.

V roce 2017 žebříček ukazuje, že Česko je dokonce šestou nejbezpečnější zemí světa, hned po Islandu, Novém Zélandu, Portugalsku, Rakousku a Německu. To ostatně potvrzuje například organizace Safe Around, která radí turistům, na co si mají dát ve které zemi pozor.

Jako největší problém u nás zmiňuje kapesní krádeže, k nimž dochází právě v Praze. "Dávejte si pozor na svůj pas. Nenoste jej při sobě, protože vám jej mohou ukrást a vaši identitu zneužít," uvádí na svých stránkách organizace.

Varuje také před praktikami taxikářů, kteří podle webu nadsazují kilometry: "Taxikáři nezapínají taxametry a na konci cesty vám řeknou náhodnou částku, která je 2x až 3x vyšší, než normálně." V ostatních ohledech ale Česká republika obstála velmi slušně.

Před kapesními krádežemi, ale i prostitucí nebo drogami upozorňuje také například britské ministerstvo zahraničí. "Pouliční zloději jsou problém, zejména v hlavních turistických oblastech v Praze. Snažte se vyhnout metru nebo tramvajím, kde cestuje větší množství lidí," uvádí na svých stránkách ministerstvo.

Právě pro Brity přitom ještě donedávna bylo Česko poměrně nebezpečné, a to dokonce tak, že se pro ně jednalo o čtvrtou nejnebezpečnější zemi. Za poslední roky se ale naše pověst i v této zemi vylepšila.

Mnoho turistů si před cestou do jiné země ale nepročítá pouze informace na stránkách ministerstev, nýbrž i informace z jiných cestovatelských webů a organizací. Jednou takovou a ve světě poměrně populární je například World Nomads, která radí takzvaným "nomádům", tedy lidem, kteří cestují po světě a svou práci si vozí s sebou. Nejčastěji jde o programátory.

Tato organizace tvrdí, že Česko má velmi nebezpečné silnice. "Řízení po České republice může být nebezpečné kvůli špatně opraveným silnicím, nedostatečné infrastruktuře a nedostatečné signalizaci," uvádí.

World Nomads také varuje před českým pivem: "Pražská pověst kvalitního levného piva a množství "dámských" podniků znamená, že se město stalo oblíbenou destinací pro párty. Vyhledejte si pojmy "Praha" a "párty" a podívejte se, jak velké je množství firem, které se specializují na víkendy plné alkoholu.

"Češi vynalezli moderní pivo a jsou největšími pijany na světě, spotřebovávají asi 160 litrů na jednoho obyvatele ročně," uvádí dále web s tím, že tuzemské pivo by měl vyzkoušet každý, ale velmi opatrně.

Přehnané pití totiž podle nomádů může způsobit, že budou turisté bezbranní vůči zločincům, kteří jsou i zde přetřásáni jako jeden z největších problémů Česka.