Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Syková by neměla zatěžovat radu. Sobotka radí, aby sama rezignovala

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by vědkyně a senátorka Eva Syková měla sama rezignovat na členství v Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), aby ji vláda nemusela eventuálně odvolat.

Pořad Reportéři ČT v pondělí zveřejnil, že vědecký tým Sykové, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu amyotrofické laterální sklerózy (ALS), si nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun. Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná. O možném problému se mezi vědci mluvilo již několik měsíců.

Sykovou odvolal v úterý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v úterý uvedl, že vládě podnět k odvolání Sykové z rady zatím nedá. Kvůli případu se chtěl sejít s vědkyní i Sobotkou. "Kauza by neměla zatěžovat radu, podle mého názoru by měla paní Syková sama rezignovat na členství," uvedl dnes Sobotka. Věc podle svých slov probral už i s Bělobrádkem. "Shodli jsme se, že by měla odejít," řekl Sobotka. Rezignace Sykové by podle něj usnadnila situaci.

Témata:  Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek Eva Syková

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy