Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který měl z lidí vylákat 68 milionů opět stojí před soudem

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Krajský soud v Brně se bude muset znovu zabývat případem Radka Strmisky, který podle obžaloby od lidí podvodně vylákal 68 milionů korun. Odvolací Vrchní soud v Olomouci původní odsuzující rozsudek zrušil a věc poslal k dořešení zpět. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Muž původně dostal sedmiletý trest.

Sedmadvacetiletý Strmiska podle obžaloby peníze vylákal od lidí, když se vydával za pracovníka sázkové kanceláře a později za jednatele sázkové společnosti. Hrozilo mu až desetileté vězení, brněnský soud ho loni v listopadu nepravomocně poslal za mříže na sedm let. Podle rozsudku měl také nahradit poškozeným vzniklou škodu.

"Trest považujeme za přiměřený s ohledem na vysokou škodu, ale i na to, že stejná trestní sazba se vztahuje i na případy se škodou ve stovkách milionů nebo v miliardách," uvedl tehdy v odůvodnění rozsudku předseda senátu Miloš Žďárský.

Strmiska si podle něj v minulosti přebral pod různými legendami peníze od 98 subjektů jako investice ke zhodnocení. Podle Žďárského měl možná Strmiska v úmyslu peníze vracet. "Nelze ale očekávat, že peníze ze sázek budou dlouhodobě přinášet zisk, protože jde o okolnosti, které nelze předvídat. Musel vědět, že nebude mít z čeho peníze řádně a včas platit," dodal soudce.

Muž se podle spisu dopouštěl trestné činnosti od srpna roku 2012 do února roku 2014. V době vynesení listopadového rozsudku byl vedený jako uprchlý, soud zasedal v jeho nepřítomnosti. Obhajoba se tehdy na místě odvolala. Po zrušení rozsudku krajský soud vypsal nový termín hlavního líčení na polovinu června.

Témata:  soudy podvod

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy