Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se zastal vědkyně Sykové a vyzývá k velkorysosti

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: unmultimedia.org

Praha - Prezident Miloš Zeman vyzval k velkorysosti vůči vědkyni a senátorce Evě Sykové (ČSSD), jejíž spolupracovníci údajně brali od pacientů peníze za účast na studii, která má být bezplatná.

Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Podle Zemana by se mělo přihlédnout k jejím vědeckým úspěchům. Syková byla kvůli kauze odvolána z čela Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a rezignovala na funkci místopředsedkyně ve vládní radě pro výzkum.

Pořad Reportéři ČT v pondělí zveřejnil, že tým Sykové, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu kmenovými buňkami, si nechával od svých pacientů za terapii s dosud neprokázanými účinky vyplácet 150.000 korun. "Já bych byl v tomto případě velkorysý, protože paní profesorka Syková ve své vědecké práci dosáhla nesporných úspěchů," prohlásil Zeman.

"Každý vědec je tak trochu fanatikem svého oboru a někdy mírně řečeno přehání propagaci tohoto oboru v tom smyslu, že to, co se nachází v experimentálním stadiu, už vydává za ověřený produkt," řekl prezident. Tým Sykové se zabývá experimentální léčbou amyotrofické laterální sklerózy, na kterou nemocní obvykle umírají do pěti let.

Témata:  Miloš Zeman Eva Syková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy