Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce uspěl s dovoláním: Soud opět otevře kauzu cyklisty-hazardéra

Pavel Zeman
Pavel Zeman
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

České Budějovice/Brno - Okresní soud v Českých Budějovicích musí znovu řešit případ cyklisty, který při rychlé jízdě srazil a zranil chodce. Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Původně jihočeské soudy cyklistu zprostily obžaloby z těžkého ublížení na zdraví. Podle Zemanova dovolání ovšem cyklista jel příliš rychle a při objíždění chodce si počínal hazardérsky.

Kauza už v Českých Budějovicích takzvaně obživla, plyne z databáze InfoSoud.

"Nejvyšší soud dovodil, že nižší soudy nesprávně posoudily pohyb cyklisty a chodce v místě označeném jako stezka pro chodce a cyklisty, a to i s přihlédnutím k rychlosti jízdy cyklisty, byť se na vzniku nehody mohl do jisté míry podílet každý z nich," řekl ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Nehoda se stala v říjnu 2016 na Zátkově nábřeží v Českých Budějovicích. Chodec se zřejmě polekal muže na silničním jízdním kole, který jej objížděl rychlostí kolem 20 kilometrů v hodině. Chodec reflexivně couvnul, v tu chvíli jej kolo srazilo a odmrštilo několik metrů daleko. Utrpěl vážné zranění hlavy.

Ačkoliv se okolnosti nehody nepodařilo zcela přesně rekonstruovat, je podle Zemana zjevné, že cyklista chtěl chodce objet velmi rychle a natěsno. "Všechny popsané jízdní manévry jsou hazardní, neboť ve zlomcích sekund počítají s přesnou polohou chodce a činí z něj bezmocného diváka při řešení vzniklé dopravní situace," stálo v dovolání.

Úlek a reflexivní snaha couvnout je podle Zemana pochopitelná. Chodec nemohl včas poznat, zda jej chce cyklista objet zepředu, anebo zezadu. Primární příčinou kolize i jejích následků byl tedy podle Zemana agresivní a neohleduplný způsob jízdy.

Témata:  cyklisté soudy Pavel Zeman

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy