reklama

Janoušek si má za úmyslné sražení ženy při dopravní nehodě odpykat 4,5 roku vězení, za mřížemi zatím strávil zhruba rok a čtvrt. Trest mu byl přerušen ze zdravotních důvodů, muž si opakovaně stěžoval na komplikace po operacích hlavy. Do vězení se ve stanovený termín nevrátil a požádal o odpuštění zbytku trestu. Soudce Tomáš Kubovec si kvůli tomu vyžádal posudek lékařů z olomoucké fakultní nemocnice.

"Ačkoliv se v případě odsouzeného jedná o nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemoc, nelze s dostatečnou mírou spolehlivosti předvídat vývoj zdravotního stavu odsouzeného a soud zde stále spatřuje určitou možnost, že by odsouzený mohl pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody, byť za výrazně ztížených podmínek," konstatoval nyní Kubovcův senát.

Soud rozhodl v neveřejném zasedání. Podle Puci vzal do úvahy také to, že Janoušek si odpykal pouze menší část uloženého trestu.

"Za této situace a s ohledem na výjimečnost institutu upuštění od výkonu trestu, charakter trestné činnosti, požadavek obezřetného přístupu, kdy státu fakticky zaniká možnost do budoucna trest vynutit, soud neshledal natolik výjimečné a závažné skutečnosti, které by upuštění od zbytku výkonu trestu odnětí svobody umožňovaly," vysvětlila mluvčí.

Janoušek si proti usnesení může podat stížnost k pražskému vrchnímu soudu. I pokud by s ní neuspěl, za mříže by se hned vrátit nemusel. Krajský soud v Brně mu totiž nedávno s ohledem na zdravotní stav umožnil dvouletý odklad nástupu.

Opilý lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu.