reklama

Strážníci vyjížděli na základě tísňového volání k dítěti zavřenému v autě před bohunickým nákupním centrem v pondělí v podvečer. V tu dobu teplota ve stínu dosahovala asi 29 stupňů, v uzavřeném autě může za krátkou dobu vystoupat o další desítky.

"Automobil byl zaparkován na přímém slunci, dívka uvnitř seděla se svěšenou hlavou, ztěžka dýchala a nereagovala ani na hlasité tlučení kovovým koncem teleskopického obušku do skla," uvedl mluvčí.

Strážníci obuškem rozbili okénko u řidiče, aby mohli vůz otevřít. Zpocenému dítěti dávali pít a chladili ho vlhkými kapesníky. Dívku pak ošetřili přivolaní záchranáři. Její rodiče dorazili k autu zároveň s nimi.

"Otec hlídce nejprve tvrdil, že se vzdálili jen na pět minut, přestože od samotného oznámení na tísňovou linku uplynula přibližně čtvrthodina. Matka upřesnila, že nákupy trvaly přibližně dvacet minut," uvedl mluvčí.

Záchranáři dívku po kontrole zdravotního stavu rodičům předali. Strážníci případ postoupili policii.

Městská policie s přicházejícím oteplením varuje rodiče, aby nenechávali děti v autech. V uzavřeném voze teploty dramaticky stoupají a hrozí nebezpečné přehřátí organismu. Totéž platí i pro zvířata.