reklama

Opilý ruský řidič usmrtil Kolumbijku o silvestrovské noci. Po nehodě putoval do vazby. Žalobkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 však krátce poté navrhla jeho propuštění, čemuž soud vyhověl. Muž potom navzdory poskytnutému slibu a složené milionové kauci odjel do Ruska.

"Ve věci byla oddělením dohledu a přezkumu provedena dohledová prověrka, která shledala pochybení intervenující státní zástupkyně spočívající v předčasnosti zvoleného postupu," řekla Aktuálně.cz mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

"Zákon o státním zastupitelství jako maximální možný trest stanoví až odvolání z funkce, ale to je za nejzásadnější pochybení. V tomto případě to této intenzity nenabylo, takže spíš to bude výtka nebo něco podobného," řekl serveru k možnému potrestání své podřízené šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Rus, který po nehodě nadýchal přes dvě promile alkoholu, čelí obžalobě z nedbalostního usmrcení. Je však možné, že skutek bude překvalifikován na úmyslné obecné ohrožení, za něž by muži hrozilo až 15 let vězení.