Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinnost dodat lék do lékárny do dvou dnů je nevymahatelná

Lékárny
Lékárny
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Zákonná povinnost distributorů dodat do lékárny na základě jejího požadavku lék do dvou pracovních dnů je nevymahatelné. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). Ministerstvo zdravotnictví (MZ) proto podle něho chce připravit novelu.

Povinnost distributorů se dostala do lékového zákona zhruba před rokem na základě poslaneckého pozměňovacího návrhu. Ustanovení obsahuje i související část, podle níž výrobci musejí léky poskytnout po výzvě distribučním firmám jen v rozsahu jejich tržního podílu na trhu. Má výrobce chránit před neobvyklými objednávkami.

Adam uvedl, že legislativa neurčuje pravomoci, kdo má stanovit tržní podíl distributora a jak jej vypočítat, ani kdo povede případné správní řízení.

"Znění zákona je nevymahatelné. Nedomyslely se konsekvence," podotkl ministr v odpovědi na dotazy Daniela Pawlase (KSČM), jenž poukazoval na případ pacientky, která má podle něho opakované problémy se sháněním konkrétního léku na vysoký tlak.

Ministerstvo zdravotnictví založilo podle Vojtěcha pracovní skupinu, která má navrhnout úpravu zákonné povinnosti tak, aby byla vymahatelná. "Přijdeme s legislativním řešením," dodal ministr.

Témata:  léky lékárny Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy