Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhodobé ošetřovné: Ode dneška si mohou zaměstnanci vybrat až tříměsíční placené volno

Stáří, ilustrační fotografie
Stáří, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - V Česku se ode dneška zavádí dlouhodobé ošetřovné. Lidé, kteří se budou chtít postarat o příbuzné s vážnou nemocí či po úrazu, si mohou vybrat až tříměsíční placené ošetřovatelské volno.

Získat ho mohou tehdy, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostanou 60 procent základu svého příjmu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) je podle své mluvčí Jany Buraňové na novinku připravena. V úřadu kvůli vyřizování nové dávky přibylo 60 míst. Potřeba je hned několik tiskopisů.

Volno je možné získat na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici a podle lékařů potřebuje ještě aspoň měsíc celodenní opatrování. Týká se to třeba lidí po vážných úrazech, po mozkové příhodě, operacích či s rakovinou a jinou těžkou nemocí. Volno si může vzít manželka, manžel, registrovaný partner či partnerka, sourozenci, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta či strýc. O nemocného může pečovat i protějšek těchto příbuzných, pokud bydlí s pacientem ve stejné domácnosti. Pečující se mohou střídat.

Zaměstnavatel musí zaměstnance v práci omluvit. Pustit ho nemusí jen tehdy, pokud mu v tom brání vážné provozní důvody. Musí to ale pracovníkovi písemně zdůvodnit. Hospodářská komora ošetřovatelské volno už dřív kritizovala. Podle ní novinka může ještě prohloubit nedostatek pracovníků a někteří zaměstnanci ji budou zneužívat.

Ministerstvo práce s tím nesouhlasí. Poukazuje na to, že ošetřování bude možné jen u lidí po návratu z nemocnice a musí ho navíc schválit lékař. Vedení resortu už dřív uvedlo, že by si volno mohlo ročně vybrat asi 30.000 lidí. Stát by to mělo kolem 1,8 miliardy korun. Suma zahrnuje výdaje na ošetřovné z nemocenského pojištění i výpadek u daní a sociálních odvodů. O 242 milionů ročně by přišlo ještě zdravotní pojištění. Za pobyt nemocných v léčebnách a nemocnicích by se ale díky péči v rodinách mohla ušetřit asi miliarda.

Témata:  sociální dávky Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy