Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za letošní rok se virem HIV nakazilo dalších 78 lidí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Za první čtyři měsíce letošního roku byla v ČR nově zjištěna nákaza virem HIV u 78 lidí, což je zhruba 30 procent meziročního nárůstu mezi lety 2016 a 2017.

Celkový počet případů HIV tak od roku 1985 vzrostl na 3238. Přes výkyvy v jednotlivých letech odborníci od roku 2002 pozorují rostoucí trend nákazy. Virus se přenáší hlavně mezi muži, kteří mají sex s muži. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze. ČTK o tom dnes informoval Miroslav Hlavatý ze společnosti Red Ribbon, která poskytuje poradenství v boji proti AIDS.

Lékaři zjistili v dubnu HIV infekci u 20 lidí, šlo výhradně o muže. V 16 případech jde o muže, kteří mají sex s muži. Ze 78 nově nakažených za první čtyři měsíce tohoto roku bylo 71 mužů a sedm žen. Nejvíce případů HIV přibylo letos v březnu, a to 22. V lednu byl virus zjištěn u 17 lidí a v únoru u 19.

V dubnu lékaři zaznamenali také deset nových případů poslední fáze infekce, tedy onemocnění AIDS, sdělil Hlavatý. Jeden člověk na tuto nemoc zemřel. Od začátku roku přibylo pacientů s AIDS 16. Od roku 1985 se tak v ČR onemocnění rozvinulo v AIDS u 606 lidí.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy