Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká novinářka z kauzy Kuciak dostala zpět svůj mobil, podle prokuratury s ním nikdo nemanipuloval

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava/Praha - Česká novinářka Pavla Holcová má zpět mobilní telefon, který jí odebrala slovenská policie v polovině května při výslechu v rámci vyšetřování vraždy jejího kolegy Jána Kuciaka. S přístrojem nebylo dle prokuratury manipulováno.

"Mobil is coming home... Zhruba před hodinou můj slovenský právník převzal od NAKA obálku s mým mobilem," napsala v pondělí večer novinářka. NAKA je zkratka názvu elitní jednotky slovenské policie - Národní kriminální agentury.

"Orgány činné v trestním řízení s předmětným mobilním telefonem žádným způsobem nenakládaly, a tedy ani nedošlo k prolomení jeho ochrany a ke kopírování údajů," uvedla mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová. Dodala, že poté, co Holcová poskytla v elektronické podobě kopii své komunikace s Kuciakem, nebylo potřeba získat tyto údaje z jejího mobilního telefonu.

Holcová spolupracovala s Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku. Novinářka v polovině května odjela na Slovensko, aby tam, jak uvedla, dobrovolně jako svědek policii pomohla s objasněním zločinu, jehož obětí se stala i Kuciakova snoubenka. Vyšetřovatelé ale Holcové zabavili mobil i s daty k dalším citlivým případům, které s Kuciakem nesouvisejí. Zajímali se navíc o to, co ví o jiných kauzách na Slovensku.

Témata:  Slovensko policie SR Ján Kuciak novináři

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy