Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Složení Babišovy nové vlády? Personálie jsou nejasné, Ťok změnil názor a chce zůstat

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloše Zeman dnes podruhé jmenuje Andreje Babiše premiérem. Ministři v demisi zatím s šéfem hnutí ANO o svém případném působení v nové vládě nemluvili. Dan Ťok dnes potvrdil, že chce v kabinetu zůstat. Původně přitom zvažoval odchod z ministerského postu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s Babišem o svém dalším působení nejednala. "Neřekl mi, že bych pokračovat neměla," uvedla. Svou další budoucnost s premiérem v demisi zatím neřešila ani šéfka ministerstva práce Jaroslava Němcová (ANO), a to přesto, že její křeslo má připadnout podle dohody sociální demokracii, která do vlády nominuje Petra Krčála. 

Vicepremiér Richard Brabec uvedl, že zatím o personálních otázkách nejednalo ani širší vedení ANO. Sám má zájem pokračovat v čele ministerstva životního prostředí. 

"Pokud dostanu nabídku, přijmu ji," řekl novinářům Ťok. Před několika týdny uvedl, že kvůli malé podpoře, kterou cítí od ANO v prosazování mýtného tendru, nechce v novém kabinetu pokračovat. Bez komentáře nechala dotaz na své další angažmá ministryně obrany v demisi Karla Šlechová (za ANO). 

V případě kladného výsledku referenda ČSSD o vstupu do menšinové vlády ANO by měli sociální demokraté obsadit pět ministerstev. Změny se tak mají týkat vedle resortu práce také ministerstva vnitra, které vede Lubomír Metnar, ministerstva zemědělství dosud řízeného Jiřím Milkem, ministerstva kultury pod vedením Ilji Šmída (všichni tři za ANO) a ministerstva zahraničí místopředsedy ANO Martina Stropnického. Šéf diplomacie již oznámil, že chce ve vládě skončit, má se stát velvyslancem v Izraeli. Odchod ohlásil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Témata:  Andrej Babiš vláda Dan Ťok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy