Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v politiky? Zemanovi věří polovina Čechů, nejhůř dopadla Sněmovna

Zemanův inaugurační projev vyvolal rozporuplné reakce, část poslanců opustila Vladislavský sál
Zemanův inaugurační projev vyvolal rozporuplné reakce, část poslanců opustila Vladislavský sál
Foto: Twitter

Praha - Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že důvěra v prezidenta Miloše Zemana po dvouměsíčním poklesu v květnu mírně vzrostla. Věří mu 51 procent lidí. Je to o dva procentní body více než v dubnu, ale o pět méně než v únoru. Nejhůře dopadla Sněmovna.

Častěji prezidentovi důvěřují či méně nedůvěřují lidé ve věku od 60 let výše, důchodci, obyvatelé Moravy a zejména Moravskoslezského kraje a střední Moravy (Olomoucký a Zlínský kraj), věřící katolíci, voliči ANO, ČSSD, KSČM či SPD a ti, kdo důvěřují ostatním ústavním institucím, uvedl soc.cas.cz.

Naopak nižší důvěru nebo vyšší nedůvěru k prezidentovi vykazují dotázaní ve věku do 30 let, studenti, podnikatelé a živnostníci, obyvatelé Čech a zejména Prahy, lidé bez náboženského vyznání, voliči ODS, Pirátů, TOP 09 či KDU-ČSL, rozhodní nevoliči a ti, kdo nedůvěřují ostatním zkoumaným institucím.

Obecní zastupitelstvům a starostům věří 63 procent dotázaných, což je podobné jako v předchozích měsících. Důvěra v krajská zastupitelstva mírně stoupla na 45 procent, hejtmani jsou na 41 procentech. Vládě v demisi důvěřuje třetina veřejnosti, Senátu 29 procent lidí a Sněmovně 28 procent.

"V meziročním srovnání oproti květnu 2017, kdy v důsledku tehdejší vládní krize propadla důvěra zejména v případě vlády, prezidenta a Poslanecké sněmovny, je právě u těchto tří institucí aktuální hodnocení zřetelně lepší," uvedli statistici. Loni v květnu byla důvěra v prezidenta na 41 procentech, u vlády na 23 procentech a Sněmovně tehdy věřilo 21 procent Čechů.

Se současnou politickou situací v ČR je spokojeno 15 procent lidí, o dva procentní body více než v dubnu. Nespokojených je 52 procent Čechů, což je meziměsíčních pokles o pět procentních bodů. Odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" pak zvolilo 30 procent dotázaných.

Témata:  Miloš Zeman průzkumy vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy