Hradec Králové - Jídlem z rychlého občerstvení v centru Hradce Králové se na počátku tohoto týdne přiotrávily desítky lidí. Krajská hygienická stanice (KHS) uklidňuje veřejnost, podle ní se jednalo o izolovanou událost.
"Věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Podle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne," uvedla mluvčí hradeckých hygieniků Veronika Krejčí.
Podle zjištění hradecké fakultní nemocnice, která ošetřila 57 lidí, mohl být za otravou převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok. "Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům," uvedla Krejčí.
Zlatý stafylokok produkuje toxin, který po krátké době po konzumaci infikované potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností a to vše bez teplot.
Podle hygieniků pocházelo závadné jídlo z bistra Maxim v ulici V Kopečku. Poté, co jim byly v úterý 5. června nahlášeny případy několika těžkých zažívacích obtíží, které spojovala konzumace jídla ze zmiňované provozovny, provedli na místě kontrolu, ale bistro neuzavřeli. "Při kontrole byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít," řekla Krejčí.
Během úterního odpoledne, kdy v nemocnici přiotrávených lidí přibývalo, uzavřel bistro sám provozovatel. "Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS," dodala mluvčí hygieniků.
Témata: otrava, Hradec Králové, hygienici, viry a bakterie
Související
25. září 2024 14:25
17. září 2020 12:21
25. srpna 2020 15:28
24. srpna 2020 14:36
20. srpna 2020 16:50
23. června 2020 22:06