reklama

Jak připomínají Lidové noviny, vůči ministrům měli před jmenováním v minulosti výhrady také Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus. Havel odmítal jmenovat Jana Kavana a Miroslava Grégra, Klausovi se zase nelíbil David Rath a Karel Schwarzenberg. 

Oba ale nakonec ustoupili a navržené ministry jmenovali. Teď ale panují obavy, že si Zeman bude stát za svým - a pokud bude Poche oficiálně nominován, jmenovat ho odmítne. To dělá vrásky také šéfovi hnutí ANO a premiérovi Andreji Babišovi. ČSSD totiž na Pochem trvá.

List ale také poznamenává, že Babiš nechce jít do otevřeného střetu s Milošem Zemanem. Celý spor by ale mohl skončit až u Ústavního soudu. „Hnát spor o jméno jednoho ministra do takové krajnosti by totiž doposud fungující spojení Zeman–Babiš mohlo nenávratně poškodit,“ varují Lidové noviny. A zástupci ANO se netají tím, že doufá, že ČSSD přijde i s jiným nominantem.

O tom, že by věc mohla skončit u ÚS zmínil také místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický. Ten by podle svých slov určitě napadl nejmenování europoslance Miroslava Pocheho ministrem zahraničí.

„Do toho musí už zasáhnout Ústavní soud jednoznačně, protože už by taky jednou mohl definitivně říci výklad ústavy. A to dělá samozřejmě Ústavní soud na základě podnětů, a jeden z těch podnětů by mohl být právě nečinnost v případě jmenování ministra zahraničních věcí," uvedl Netolický pro Českou televizi.