Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf ČT Dvořák zkritizoval Soukupa i Babiše. Doba je drsná, měli bychom si na to zvykat, varuje

Petr Dvořák, generální ředitel ČT
Petr Dvořák, generální ředitel ČT
Foto: Česká televize

Praha - Generální ředitel České televize Petr Dvořák přijal pozvání moderátora DVTV Martina Veselovského. Řeč byla nejen o žalobě na generálního ředitele Barrandova Jaromíra Soukupa. Kromě toho Dvořák promluvil i o tlaku, kteří politici na ČT vyvíjejí.

Hned první dotaz moderátora Martina Veselovského směřoval na šéfa soukromé televize Barrandov Jaromíra Soukupa. Dvořák potvrdil starší informaci o tom, že ČT podává na Soukupa žalobu. Prý ale nezačíná „válka televizí“.

„Jen si myslím, že když někdo podle našeho názoru porušuje mediální legislativu, je správné na to upozornit,“ vysvětloval. Žaloba by se neměla týkat urážlivých slov, která šéf Barrandova pronesl na účet Dvořáka, ale výroky týkající se ČT jako instituce.

Následně Veselovský připomněl výstup premiéra Andreje Babiše, který novinářce z Reportérů ČT vynadal, že její instituce je „jedna zkorumpovaná pakáž“. V tomto případě prý ale ČT žalobu podávat nebude, i když jsou takové výroky přes čáru. Dvořák upozornil, že je třeba rozlišovat. Babiš jako politik dostal mandát od veřejnosti má přece jenom jiné postavení.

Zdůraznil, že Soukup je jako ředitel soukromé televize v podstatě konkurent ČT, což na jeho slova klade naopak přísnější měřítka. „Doba je drsná, měli bychom si na to zvykat,“ postesk si šéf ČT. Připomněl také, že Babiš se za své prohlášení přímo ve vysílání ČT omluvil.

Dvořák také ocenil práci svých podřízených,reportéři jsou podle něj dostatečně zkušení, aby útokům na Českou televizi dokázali čelit. Mnohem víc se podle svých slov bojí kroků, které by mohla dělat Poslanecká sněmovna, aby ČT omezila.

Dodává, že nechodí cíleně za politiky, aby se jich ptal, jak se jim líbí zpravodajství a publicistika ČT, ale myslí si, že je lepší, když s ním politici mluví. Podle něj jsou to oni, kdo ve finále určuje, jakým způsobem se bude instituce vyvíjet.

„Když se sejdu s premiérem Babišem a on mi začne říkat, co se mu nelíbí, tak to si mám zacpat uši?“ ptal se Dvořák. Řeč přišla i na to, že prezident Zeman apeloval na poslance, aby neschválili výroční zprávu ČT. Dvořák přiznává, že to sice jsou politické tlaky, ovšem ne tak zásadní

Témata:  Petr Dvořák Česká televize EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy