Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozkol v ČSSD: Kde členové odmítli vládu s ANO?

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Záporné hlasování karlovarské ČSSD o účasti ve vládě očividně celkový výsledek referenda neovlivnilo, řekl dnes ČTK krajský předseda Tomáš Svoboda. I předseda ČSSD na Tachovsku a bývalý poslanec Václav Votava očekával, že Plzeňský kraj účast na vládě s ANO odmítne. Mrzí ho ale názor, že ČSSD se zaprodává za pár křesel ministrů. Zůstat mimo vládní koalici by podle jihomoravské předsedkyně Naděždy Křemečkové znamenalo pro ČSSD méně funkcí a více práce, ale možná také větší šanci na restart u voličů.

Sociální demokraté v celostátním stranickém referendu rozhodli o vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO a podporou komunistů.

"Jsme demokratická strana, každý mohl vyjádřit svůj názor. A nakonec i pokud se v Karlovarském kraji hlasovalo záporně, evidentně to celkový výsledek neovlivnilo," řekl. V místní organizaci ČSSD v Kynšperku nad Ohří, kde je Svoboda předsedou, hlasovalo pro vstup do vlády s ANO 13 z 15 přítomných straníků.

Jižní Morava se jako jeden z pěti krajů vyslovila proti vstupu do vlády, celkový výsledek je ale opačný a Křemečková jej bude respektovat, stejně se podle ní zachovají i jihomoravští poslanci Roman Onderka a Roman Sklenák.

Onderka novinářům řekl, že byl ke vzniku vlády pesimistický a jeho kraj se pro vstup do vlády nevyslovil. "Na jižní Moravě jsme pesimističtější, členové většinově hlasovali proti. Jsem ale bytostný demokrat a budu respektovat názor většiny a tak se zachovají i poslanci," uvedl.

Křemečková ČTK řekla, že očekávala těsný výsledek. Třetina straníků podle ní byla jasně pro vládu, třetina proti, zbytek nechával rozhodnutí na poslední chvíli a nejspíš se podle krajské předsedkyně nechal ovlivnit články v médiích a vyjádřeními některých politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana.

"Mrzí mne, že slyším říkat některé lidi, že zaprodáváme ČSSD za pár křesel ministrů," řekl dnes ČTK Votava. Výsledky referenda očekával i to, že v Plzeňském kraji straníci koalici odmítnou. V celém kraji bylo proti vládnutí s ANO 60,48 procenta hlasujících straníků, na Tachovsku to bylo dokonce přes 74 procent záporných hlasů. V Plzeňském kraji má sociální demokracie asi 870 členů, proti početnějším krajům, jako jsou Střední Čechy či severní Morava, nemělo tak hlasování na západě Čech na konečný celostátní výsledek takový vliv.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy