reklama

Rouček patřil už před vyhlášením výsledků referenda ke kritikům případné spolupráce s hnutím ANO a Andrejem Babišem. A ani poté, co byly zveřejněny výsledky hlasování sociálních demokratů, svůj postoj nezměnil. „ČSSD se ve vnitrostranickém referendu rozhodla pro vstup do menšinové vlády vedené trestně stíhaným Babišem a podporované komunisty. Rozhodnutí to je špatné, chybné, ale legitimní a platné,“ uvedl na sociálních sítích.

Někdejší místopředseda Evropského parlamentu také poukazuje na to, že ČSSD již opustila řada zklamaných členů a další se k tomu chystají. „Místopředseda Zemanovy vlády Pavel Mertlík je toho nejnovějším a nejznámějším příkladem. I když důvody zklamaných členů chápu, odchod není řešením,“ vzkazuje těm spolustraníkům, kteří jsou z výsledků zklamáni.

„Řešením je bránit sociálně demokratické hodnoty svobody, spravedlnosti, slušnosti a důstojnosti, i když doba tomu nepřeje. Jako exilový sociální demokrat jsem zažil doby, které vypadaly ještě beznadějněji. Sociální demokracie je tady 140 let. Bude tu i nadále. I když se značně poškozeným morálním a politickým štítem,“ vzkazuje Rouček.

 Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti, hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD.