Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi ČT a TV Prima: Co Kavčí hory vzkázaly o poškozování dobrého jména?

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Kauza údajné manipulace zpráv na TV Prima dostává nový rozměr. Zapojila se do ní Česká televize, která tvrdí, že není možné, aby TV Prima v rámci své krizové komunikace používala nedůvěryhodná data a poškozovala tak jméno České televize.

TV Prima se rozhodla vysvětlit svým divákům postoj televize v informování o uprchlické krizi. Vrátila se proto ke kritice, která zazněla na její adresu poté, co server Hlídací pes.org zveřejnil nahrávku z porady redakce, na níž vedení nabádalo redaktory, aby o migrační krizi informovali negativně.

Prima odmítla, že by informace z porady nabádaly redaktory k tomu, aby o uprchlické krizi lhali. Odborníci, kteří vystoupili v reportáži ve zpravodajství, televizi podpořili a uvedli, že hlavním arbitrem objektivity jejího zpravodajství má být zákon a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Následně televize ukázala data agentury Phoenix online research, podle kterých vyslovilo jejím zprávám důvěru 32 procent dotázaných a Prima je tak prý médiem, které o uprchlické krizi informuje nejpravdivěji. Na druhém místě skončila Nova s 26 procenty a Česká televize se umístila jako třetí s 19 procenty.

To ale naštvalo Českou televizi, která se ohání konkurenčním průzkumem agentury TNS Aisa z loňského roku, kdy byl pořad Události vyhodnocen jako nejdůvěryhodnější a věří mu 66 procent lidí, zatímco Zprávy FTV Prima získaly pouze 18 procent.

"Česká televize v tomto kontextu upozorňuje na rozdíl mezi výsledky agentury Phoenix a výsledky renomovaných výzkumných společností, které se řídí vysokými standardy analytické práce a jsou členy sdružení Simar, jež zajišťuje kvalitní sběr dat a garantuje důvěryhodnost výzkumných dat. Agentura Phoenix členem sdružení není a její výzkumy jsou dlouhodobě odborně zpochybňovány," reagovala na TV Prima mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Podle ní "není možné, aby televize Prima v rámci své krizové komunikace používala nedůvěryhodná data a poškozovala tak dobré jméno České televize a jejího zpravodajství."

Témata:  Česká televize TV Prima uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy