Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havárie Unipetrolu zatím nijak neovlivní státní rezervy paliv

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Praha - Kvůli havárii v Unipetrolu nemusí stát sáhnout do rezerv paliv, ČTK to řekl mluví Správy státních hmotných rezerv Jakub Linka. Stát to dnes projednal se zástupci trhu s pohonnými hmotami.

Informace ČTK uvádějí, že odstávka může trvat až čtvrt roku. Firma je jediná, která v Česku zpracovává ropu, má dvě rafinerie, v Kralupech nad Vltavou a Litvínově.

Kvůli odstávce kralupské výroby se dnes sešla Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze, kterou tvoří představitelé několika ministerstev, správy rezerv, policie, armády a výrobců či distributorů paliv. "Správa státních hmotných rezerv konstatuje, že trh s benzinem je stabilizovaný a v tuto chvíli není potřeba uvolnit nouzové zásoby," sdělil po jednání mluvčí správy. 

Výroba paliv se v rafinerii v Kralupech nad Vltavou zcela zastavila poté, co 17. května zasáhl krakovací jednotku výbuch. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda dnes ČTK řekl, že nemá k přerušení provozu žádné nové informace.

Výpadek produkce paliv bude podle údajů dostupných ČTK v řádu stovek tisíc tun. V letošním 1. čtvrtletí rafinerie Unipetrolu zpracovaly 1,43 milionu tun ropy.

Témata:  Unipetrol pohonné hmoty

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.