Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí Slušní lidé bude v Brně kandidovat se Soukromníky, lídrem bude kickboxer Pernica

Magistrát města Brna, Nová radnice
Magistrát města Brna, Nová radnice
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Hnutí Slušní lidé, které dle odborníků patří ke krajní pravici, bude v podzimních komunálních volbách v Brně kandidovat spolu se Stranou soukromníků. Tu financuje senátor a podnikatel Ivo Valenta. Lídrem je předseda hnutí a trojnásobný mistr ČR v kickboxu Zdeněk Pernica.

Pernica spolu s krajským předsedou Strany soukromníků Janem Baránkem podepsali dohodu o spolupráci. "Jsem rád, že jdeme do voleb společně se Soukromnníky. Jsme jediná alternativa pro to, co je ve vedení města teď," řekl Pernica. Narážel tím na koalici hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Slušní lidé dlouhodobě kritizují především Žít Brno s náměstkem Matějem Hollanem.

Místostarostka městské části Brno-Židenice Monika Doležalová, která je dvojkou na kandidátce, řekla, že rozhodování o odchodu z KDU-ČSL nebylo jednoduché, ve straně byla 23 let od svých dvaceti. Přestalo se jí však líbit směřování některých vrcholných politiků, konkrétní nebyla. "Jsem ráda, že můžu podpořit Slušné lidi, protože si vážím toho, co dělají a říkají. Dělají to upřímně a říkají naplno, co si myslí. Neschovávají se za nějaké prázdné fráze," řekla Doležalová.

Hnutí ji zaujalo například tím, jak bojuje proti sociálním projektům Žít Brno. Žít Brno chce ukončit bezdomovectví v Brně, dalo například 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi. "Nejsem zastáncem těchto projektů. Líbí se mi, jak tuto problematiku řeší Armáda spásy, která to dělá lépe," uvedla Doležalová. 

Slušní lidé vznikli v roce 2016 jako reakce na současnou koalici. Upozornili na sebe například překrytím růžového tanku modrou plachtou, vyvěšením Hollanovy nahé fotky na most v Brně nebo přerušením divadelního představení Naše násilí a vaše násilí tím, že vstoupili v jeho průběhu na jeviště a vytvořili živý řetěz. 

Témata:  Brno Komunální volby Strana soukromníků slušní lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy