Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman reagoval na Švejnara: Kandidát na prezidenta se nemá vynořit jen jednou za pět let

Jan Švejnar
Jan Švejnar
Foto: Reprofoto ČT

Třeboň - Prezident Miloš Zeman dnes reagoval na Jana Švejnara, který zvažuje kandidaturu na Hrad. Sám Zeman se zatím nevyjádřil, zda bude usilovat o znovuzvolení.

Švejnar v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že jedním z důvodů, proč zvažuje kandidaturu, je i fakt, že Zemanova zahraniční politika je pro Českou republiku nebezpečná.

"Honzu Švejnara znám celou řadu let a myslím si, že je to docela sympatický americký ekonom. Na druhé straně si myslím, že libovolný kandidát na českého prezidenta musí mít odvahu žít v této zemi, vyjadřovat se pravidelně k problémům této země ať už vnitřní nebo zahraniční politiky, a ne se vynořit jednou za pět let a oznámit, že chce kandidovat na prezidenta. Je to trochu málo," řekl Zeman na tiskové konferenci v Třeboni, kde ukončil třídenní návštěvu Jihočeského kraje.

Švejnar se ucházel o prezidentský úřad v roce 2008. Tehdy uspěl Václav Klaus, ovšem v té době hlavu státu volil Parlament ČR.

Témata:  Miloš Zeman Jan Švejnar

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy