Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze zooparku u Prahy utekla puma, lidé bÿ se neměli zdržovat venku a chodit do lesa

Zvěř - puma
Zvěř - puma
Foto: Pixabay

Praha - Ze zooparku ve Zvoli u Prahy dnes utekla dospělá puma. Lidé by se neměli zdržovat venku a neměli by chodit do blízkého lesa. Šelma utekla už loni. Podle starosty obce Miroslava Stoklasy stojí stavby v zooparku nelegálně, chovatel ale má povolení k chovu zvířat.

"Kontaktoval jsem policii poté, co mi to nahlásila paní, že ji potkala. V zoo mi chovatelé potvrdili, že ta puma utekla, teď běhají zoufale po lese a shánějí ji. Dal jsem upozornění pro občany na naše webové stránky a oslovuji sdělovací prostředky," řekl ČTK Stoklasa.

"Ve 13:04 jsme přijali od starosty obce, že ze zooparku utekla puma. Jedná se o dvouletého samce, má být plachý a neagresivní. Kontaktovali jsme majitele a společně propátráváme okolí a hledáme šelmu," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. Policie o situaci informovala také místní mateřskou a základní školu.

Ze zooparku utekla puma i v červenci 2017. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil tehdy neznámý pachatel v noci klec, ve které se puma nacházela.

Stavební úřad loni Machačovi nařídil stavby v zooparku odstranit, což neučinil. "Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmínkoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo," řekl starosta.

Veterináři ČTK sdělili, že možná budou řešit, zda nejde o týrání zvířat. "Pokud nás k tomu vyzve obec s rozšířenou působností, což jsou v tomto případu Černošice, tak uděláme posudek k útěku pumy, zda nedošlo k provinění ve vztahu na ochranu zvířat proti týrání, protože zvířata musí být zabezpečena proti útěku," uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

Témata:  puma Praha zoo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy