Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš zveřejnil dokumenty, které předal Zemanovi. Jak to bylo s Pochem a Hamáčkem?

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřad vlády dnes zveřejnil dokumenty, z nichž vyplývá, že premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí navrhl prezidentovi jmenovat ministrem zahraničí europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Ve stejný den v dopisu na Hrad napsal, že pokud by se Miloš Zeman rozhodl nevyhovět, navrhuje, aby byl vedením resortu pověřen šéf ČSSD Jan Hamáček.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že na Hrad kromě oficiální pondělní nominace ministrů přišel také dopis, kde mu Babiš pro případ nesouhlasu s Pochem navrhoval Hamáčka. Tuto verzi dnes v Bruselu potvrdil Babiš i zveřejněné dokumenty.

V prvním z dopisů s pondělním datem navrhuje Babiš Hradu jmenování všech ministrů včetně Pocheho. V druhém reaguje na nezveřejněný dopis Hradu z předchozího dne. "Pro případ, že byste se rozhodl nevyhovět mému návrhu (...) a nejmenoval byste členem vlády pana Miroslava Pocheho, navrhuji, abyste řízením ministerstva zahraničních věcí dočasně pověřil (...) Jana Hamáčka," napsal.

Babiš dříve uváděl, že potvrzení z Pražského hradu o doručení návrhu na jmenování bylo v pondělí v 09:10. Stejný časový údaj je na obou naskenovaných dopisech zveřejněných úřadem vlády.

V dopisu Babiš odkazuje na ustanovení ústavy, podle kterého prezident na návrh premiéra jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Miroslav Poche

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy