Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení bezpečnosti Letiště Praha? Nejnákladnější byl systém pro rozpoznávání obličejů

Letiště V. Havla, terminál 1
Letiště V. Havla, terminál 1
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vládní projekt, jehož cílem bylo zvyšování bezpečnosti na Letišti Václava Havla v Praze, stál 123,7 milionu korun. Nejnákladnější a technicky nejnáročnější investicí byl systém pro rozpoznávání obličejů a jeho zapojení do informačních databází.

Na letišti bylo instalováno 145 kamer, které by měly okamžitě porovnat zachycenou tvář s databází hledaných osob. Systém byl předmětem diskuzí zejména při dopadení hledaných turistů z Nizozemska, kteří v dubnu napadli v centru Prahy restaurační personál. Policisté tehdy systém nevyužili a na přítomnost hledaných turistů na letišti upozornili až svědci a ostraha letiště. Kamery fungují zatím ve zkušebním provozu.

Dalším opatřením bylo vybudování systému pro rozpoznávání registračních značek, který by měl policii zajistit přehled o všech vozidlech pohybujících se ve veřejně přístupných prostorách letiště, včetně všech příjezdových cest. Vyplývá to z materiálu o projektu, který v úterý vyhodnotí vláda.

Odbavovací systém byl rozšířen o vstupní branky se čtečkou cestovních dokladů. Na letišti byly také instalovány kontrolní brány a zařízení k detekci chemických, případně radioaktivních látek. 

Ministerstvo vnitra poskytlo na nová bezpečnostní opatření téměř 97,5 milionu korun. Dalších 19,65 milionu korun investovala do letiště Bezpečnostní informační služba (BIS). Původně přitom podle tři roky starého vládního usnesení, které o projektu rozhodlo, se ze strany BIS počítalo až s 50 miliony korun. 

Témata:  Letiště Václava Havla Praha vláda bezpečnostní kamery

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy