Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD v problémech? Hamáčka zklamalo Chovancovo chování, straníci ho ale chápou

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předsedu ČSSD Jana Hamáčka zklamalo, že Milan Chovanec dnes při hlasování Sněmovny nepodpoří vládu.

Hamáček dnes v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že rozhodnutí členské základny by mělo být nadřazené všem orgánům a také osobním zájmům. Další poslanci ČSSD označili Chovancovo rozhodnutí za legální či realitu.

Chovanec se z dnešního jednání omluvil. Ve svém prohlášení kritizoval to, že se vláda ANO a ČSSD bude opírat o podporu komunistů, vadilo mu také to, jaké vyjednali sociální demokraté podmínky s ANO. "Rozhodnutí Milana Chovance je pro mě osobně zklamáním. Ne proto, že je proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Ale proto, že navzdory svým veřejným prohlášením, že bude respektovat výsledky vnitrostranického referenda socdem, tak neučiní," uvedl Hamáček. Rozhodnutí členské základny by mělo mít přednost, dodal.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka ČTK napsal, že Chovancovo rozhodnutí je realita. "Poslanec hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl Onderka. Poslanec ČSSD Ondřej Veselý krok označil za legální. "Nepopírám, že mám podobné pohnutky. Nicméně si natolik vážím Honzy Hamáčka, že přes své hluboké přesvědčení pro vládu hlasovat budu," uvedl poslanec zvolený za Jihočeský kraj.

Témata:  Milan Chovanec Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy