reklama

"Je vidět - svůj k svému. To platilo a platí," uvedla Němcová poté, co expředseda komunistů Miroslav Grebeníček expresivně líčil počínání předchozích vlád a jejich představitelů po pádu socialismu. Podle ní ale zapomněl či relativizoval předchozí "totalitní zvrácenou dobu temna". 

Grebeníček vytkl Němcové primitivní antikomunismus a absenci vzdělání v historii. "Ano, říkám vždycky to stejné, pokud jde o opravdovou dobu temna," opáčila Němcová. Podle ní je povinností demokratického politika stát na straně těch, kteří byli komunisty pronásledováni.

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik v debatě zpochybnil polistopadová odhalení komunistických zločinů. "Ústavy pro mistrování dějin jsou pro mě nedůvěryhodné instituce," uvedl mimo jiné. Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) je nehorázné, jak komunisté relativizují totalitní minulost. Nesou totiž plnou odpovědnost za události a procesy po roce 1948, uvedl Výborný.

Grebeníček se v projevu pozastavil nad vládami v čele s ODS nebo ČSSD, jejichž výsledkem byl podle něho "korupční styl vládnutí, často bezohledný k většině občanů". Premiéři podle Grebeníčka byli vydáváni za "výlupky bezúhonnosti" a nynější "ataky papalášů" pravicových stran proti Babišovi jsou "zhrzeným pláčem nad vlastním rozlitým mlékem".