Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mandát nebudou obhajovat čtyři komunističtí poslanci, cítí se opotřebovaní

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Širší vedení KSČM potvrdilo kandidátky pro říjnohé volby do Sněmovny. Z nynějších třiatřiceti členů klubu se nechystají mandát obhajovat čtyři. Zuzka Bebarová-Rujbrová, Miroslav Opálka a nestraníci zvolení za KSČM Vojtěch Adam a Josef Vondrášek.

Opálka poprvé do dolní parlamentní komory nastoupil v roce 2002. Rozhodl se nekandidovat kvůli věku, v říjnu mu bude 65 let. "Myslím si, že to je věk, jak u soudců, tak podle zákona o státní službě, takový mezní, a rozhodl jsem se už před čtyřmi lety, že to bylo už moje poslední období," řekl.

"Hlavním důvodem je můj věk a skutečnost, že člověk je po 21 letech ve Sněmovně natolik opotřebovaný, že už není schopný přinášet takové podněty. Dala bych proto ráda příležitost mladým a doporučuju to i dalším kolegům," uvedla Rujbrová.

Na kandidátce jihomoravské KSČM, kde Rujbrová stejně jako Adam tradičně kandidovali, figurují po prvních třech padesátnících dva kandidáti ve věku do třiceti let, za nimi na šestém místě pak expředseda KSČM Miroslav Grebeníček (70).

V roce 2013 ho z prakticky nevolitelného místa přesunulo na druhé místo kandidátky vedení KSČM, i když v minulosti avizoval, že již nebude kandidovat. Předseda strany Vojtěch Filip tehdy uvedl, že Grebeníček má výrazný voličský potenciál.

Témata:  KSČM Miroslav Grebeníček Miroslav Opálka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy